Koksopleiding: leuke weetjes
04 juli 2025

Leuke weetjes over koksopleidingen en het beroep.
- Er is veel vraag naar koks, vooral in regio’s met veel horeca, zoals west-Brabant. En deze vraag blijft maar groeien.
- Tijdens de bbl-opleiding heb je wekelijks één dag theorie, de rest van de tijd ben je vooral in de keuken bezig.
- Als kok heb je speciale recepten en andere keukengeheimen. Dat noemen ze ‘het geheim van de kok’. Niet verder vertellen dus!
- Veiligheid is heel belangrijk in de keuken. Denk aan vlijmscherpe messen, hete pannen maar ook voedselveiligheid.
- Het is handig als je commercieel bent, omdat je als kok ook verantwoordelijk kunt zijn voor de inkoop van ingrediënten.
- Koks houden van lekker eten, je moet de gerechten persoonlijk kunnen keuren.
- Zo’n hoge koksmuts heet toque. Weet je dat alvast.
- Het grootste compliment wat je als kok kunt krijgen is een Michelin-ster. In Nederland zijn er momenteel 105 sterrenrestaurants.
- Koks werken over de hele wereld en kunnen overal aan de slag: van sterrenrestaurants tot op zeeschepen. Van foodtrucks tot in gevangenissen. Je kunt het zo gek niet bedenken, overal is behoefte aan koks.
- Kennis hebben van verschillende dranken zoals bier- en wijnsoorten en gastheerschap is net zo belangrijk als goed kunnen koken.
- Het verbouwen van druiven is de grootste voedselindustrie ter wereld. Er zijn meer dan 60 soorten druiven en meer dan 8000 variaties. Vandaar al die soorten wiijn.
- De opleiding is informeel en er hangt een fijne sfeer.
- Creativiteit is een plus. Je kunt nieuwe gerechten bedenken of bijzondere menu’s samenstellen
- Je leert om snel te werken, het kan in een restaurant plots heel druk worden.
- Dit schooljaar volgen ruim 200 studenten een opleiding tot kok (niveau 2 t/m 4).
- Het beste restaurant er wereld is Osteria Francescana in Modena. In Nederland is dat De Librije in Zwolle.
- Er zijn regelmatig trends in de culinaire wereld: momenteel wordt veel gewerkt met streekproducten. De trend van monoculair koken lijkt voorbij. Foodtrucks zijn populair. Wat zou de nieuwe trend worden?
- Als je bang bent om te koken heet dit Mageirocophobia, Dit is een erkende stoornis. Niet handig voor koks.