Maud traint al hele zomer op school voor EK patisserie: “Ik wil het beste uit mezelf halen”

Terwijl haar vrienden vakantie vieren, staat Maud van Dijk (20) uit Volkel al de hele zomer in de bakkerij van Summa Brood & Banket in Eindhoven om dag in dag uit te trainen. Onder begeleiding van expert Cees Bakker en docent Tommas van Rossum zet ze de puntjes op de ‘i’ om straks te schitteren tussen de beste patissiers van Europa. Van 9 tot en met 13 september vertegenwoordigt ze Nederland in het Deense Herning tijdens EuroSkills 2025, de Europese kampioenschappen voor jonge vakmensen.
Creativiteit en vakmanschap
In Denemarken wacht haar een pittige opdracht. Maud moet een imposant showstuk bouwen van chocolade en nougatine, twee identieke taarten maken en drie soorten tartelettes presenteren. Daarbij komt nog een ‘mystery’-opdracht: een extra smaak of een onverwachte toevoeging die ze pas op het laatste moment te horen krijgt. Het thema van dit jaar is de vier elementen – water, vuur, aarde en lucht – en daarin moet Maud haar creativiteit en vakmanschap laten zien.
De lat ligt hoog, want de jury beoordeelt niet alleen smaak en techniek, maar ook hygiëne, presentatie en tijdsmanagement. Waar haar showstuk begin augustus nog acht uur kostte, moet het straks binnen vijf uur staan. Dankzij haar doorzettingsvermogen, perfectionisme en liefde voor het vak blijft ze net zo lang trainen tot alles klopt. Of zoals Maud zelf zegt: “Ik wil het beste uit mezelf halen. Dit is mijn passie. En die neem ik mee naar Denemarken.”
Summa-feestje!
Maud is niet de enige Summa-student die afreist naar Herning. Ook Noud Meesen (20) uit Zaamslag heeft zich geplaatst voor EuroSkills. Hij komt uit in de categorie CAD-tekenen, waar hij dit jaar opnieuw de nationale titel pakte tijdens Skills Heroes. Na zijn deelname aan WorldSkills vorig jaar, gaat Noud nu opnieuw de uitdaging aan op Europees niveau.