0

Uitvoerend bakker (bbl)

Trots op handgemaakt brood en banket

Als uitvoerend bakker maak jij van verschillende degen het lekkerste brood en banket. Met de hand dus, en dat maakt je vak extra leuk. Zo maak je producten die nergens anders te koop zijn.

Vers brood, heerlijke koekjes en mooie vormen: je hebt ze dagelijks in je handen. Als uitvoerend bakker maak jij van verschillende degen het lekkerste brood en banket. Met de hand dus, en dat maakt je vak extra leuk. Zo maak je producten die nergens anders te koop zijn.

In de moderne bakkerij op school leer je veel handmatige technieken. Ook leer je hygiënisch werken en hoe je verse producten kunt bewaren. Warenkennis is dus heel belangrijk. Soms help je mee in de winkel, dan moet je er netjes en verzorgd uitzien.

Het werk in een bakkerij begint vaak ’s nachts. Rond de feestdagen is het extra druk. Je werkt meestal als andere mensen vrij zijn. Maar als uitvoerend bakker heb je dat ervoor over. Je leert een echt, ambachtelijk vak en kunt trots zijn op je werk!

Interessegebieden

Meer informatie.

Wat word je?

Binnen de opleiding zijn er 3 uitstroomrichtingen: banketbakker, broodbakker of brood-/banketbakker. Als uitvoerend bakker kun je aan de slag bij een ambachtelijke bakkerij of in een gemengd bedrijf met brood en banket. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend bakker.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Je volgt 1 dag per week theorie-onderwijs op school. Daarnaast werk je maximaal 4 dagen per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris.

Onderwijs- en Examenregeling (OER)

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Wettelijke studiekosten

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2026-2027 bedraagt 314 euro.

Overige kosten

Dit betaal je alléén als je bij de start van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende studiejaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Keuzedelen

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) moet je voldoen aan 1 van de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • Je hebt een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (niveau 2).
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Dit bewijs heeft de overheid erkend.

Werk bij een erkend leerbedrijf

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Kan ik contact opnemen met een docent of student?

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

WhatsApp
Docent Bart Akkermans

E-mail
Docent Bart Akkermans

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Wat word je?

Binnen de opleiding zijn er 3 uitstroomrichtingen: banketbakker, broodbakker of brood-/banketbakker. Als uitvoerend bakker kun je aan de slag bij een ambachtelijke bakkerij of in een gemengd bedrijf met brood en banket. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend bakker.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Je volgt 1 dag per week theorie-onderwijs op school. Daarnaast werk je maximaal 4 dagen per week bij een leerbedrijf. Je verdient hiermee een salaris.

Onderwijs- en Examenregeling (OER)

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Wettelijke studiekosten

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2026-2027 bedraagt 314 euro.

Overige kosten

Dit betaal je alléén als je bij de start van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende studiejaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Keuzedelen

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) moet je voldoen aan 1 van de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • Je hebt een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (niveau 2).
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Dit bewijs heeft de overheid erkend.

Werk bij een erkend leerbedrijf

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Kan ik contact opnemen met een docent of student?

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

WhatsApp
Docent Bart Akkermans

E-mail
Docent Bart Akkermans

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Nieuws uit de branche

Ik had nooit verwacht dat ik dit allemaal zou kunnen
Ik had nooit verwacht dat ik dit allemaal zou kunnen
19 augustus 2025
"Ik wilde bakker worden en heb toen in de buurt rondgemaild. Ik kon al snel bij Bakkerij Hoekx in Valkenswaard beginnen en tegelijk starten met de opleiding."
brood & banket
Lees meer
Bakker: leuke weetjes
Bakker: leuke weetjes
04 juli 2025
Leuke weetjes over onze bakkersopleidingen en het bakkersvak.
brood & banket
Lees meer
Meesterbakkers openen meest duurzame bakkerijschool in Eindhoven
Meesterbakkers openen meest duurzame bakkerijschool in Eindhoven
04 juli 2025
Meester Boulangers Reindert Hameeteman en Mark Plaating hebben vandaag de meest duurzame bakkerijschool van Nederland feestelijk geopend. De gloednieuwe bakkerij, onderdeel van Summa Brood & Banket in Eindhoven, is een toonbeeld van duurzaamheid en innovatie.
brood & banket
Lees meer
Summa testimonial Patissier bbl

Ik had nooit verwacht dat ik dit allemaal zou kunnen

Babette Roosen

Oud-student Uitvoerend bakker, brood en banket

Iets anders?

Bekijk ook eens deze opleidingen

vergelijken
Summa opleiding Leidinggevende bakkerij (bol)
Leidinggevende bakkerij (bol)
brood & banket
opleiding
BOL • 3 jaar
Bekijk deze opleiding
vergelijken
Summa opleiding Uitvoerend bakker (bol)
Uitvoerend bakker (bol)
brood & banket
opleiding
BOL • 2 jaar
Bekijk deze opleiding
vergelijken
Summa opleiding Zelfstandig werkend bakker (bol)
Zelfstandig werkend bakker (bol)
brood & banket
opleiding
BOL • 3 jaar
Bekijk deze opleiding
Vergelijk 0 opleidingen

Hulp nodig met je studiekeuze?
Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

voorlichter summa