0

Kok (bol)

Alle technieken om de lekkerste gerechten te maken

Van losse ingrediënten maak jij als kok gerechten waar gasten voor terugkomen, bijvoorbeeld in een restaurant of eetcafé. Maar ook bijvoorbeeld in een cateringbedrijf, ziekenhuis of verzorgingstehuis moet het eten goed bereid en lekker zijn.

Je moet hiervoor alles weten van het werk in de keuken. Je leert snijden, hakken, frituren, bakken, koken, mengen en roken. In totaal wel 120 kooktechnieken! Als je de basis beheerst, kun je je creativiteit gebruiken om de lekkerste en mooiste gerechten te maken.

Je leert hoe je verse ingrediënten goed bewaart en hoe je jouw werk voorbereidt. Je leert ook hoe je schoonmaakt, zodat je altijd in een hygiënische keuken werkt. Door goed samen te werken in de keuken en met de gastheer of gastrouw maken jullie alle gasten tevreden.

In de horeca is het hard werken in een gezellige omgeving. Proef de sfeer in de keuken maar eens, je bent echt onderdeel van een team. Veel mensen gelukkig maken, als kok kun jij ervoor gaan!

Deze opleiding is het eerste leerjaar onderdeel van het Hospitality brede basisjaarNaast een brede Hospitality basis focus je je op de keuken, bediening, recreatie en of facilitaire vaardigheden. Je geeft hierin je eerste voorkeursrichting(en) aan.  Mocht je gedurende het eerste leerjaar toch nog willen veranderen van richting is dit altijd mogelijk. 
In het tweede leerjaar ga je je specialiseren en kies je voor je definitieve uitstroomrichting. 

Interessegebieden

Meer informatie.

Wat word je?

Als kok kun je aan de slag bij een eetcafé, cateringbedrijf, restaurant, hotel of bij instellingen zoals een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Met je diploma kun je ook doorstromen naar de opleiding Zelfstandig werkend kok, niveau 3 of Leidinggevende keuken, niveau 4.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Deze opleiding is het eerste leerjaar onderdeel van het Hospitality brede basisjaar. Naast een brede Hospitality basis focus je je op de keuken, bediening, recreatie en of facilitaire vaardigheden. Je geeft hierin je eerste voorkeursrichting(en) aan.  Mocht je gedurende het eerste leerjaar toch nog willen veranderen van richting is dit altijd mogelijk.

In het tweede leerjaar ga je je specialiseren en kies je voor je definitieve uitstroomrichting.

Op school is de praktijk en theorie voor een groot deel aan elkaar gekoppeld, je leert vooral vanuit de praktijksituatie. Daarnaast loop je stage bij een erkend leerbedrijf.

Onderwijs- en Examenregeling (OER)

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Wettelijke studiekosten

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2026-2027 bedraagt 1.511 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Overige kosten

Dit betaal je alléén als je bij de start van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende studiejaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Keuzedelen

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) moet je voldoen aan 1 van de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • Je hebt een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (niveau 2).
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Dit bewijs heeft de overheid erkend.

Kennismaken met de school en opleiding

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Kan ik contact opnemen met een docent of student?

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten of studenten:

WhatsApp
Docent Horeca Wouter Kruizinga
Student Willem Phillipsen
Student keuken Mara Stroop
Student keuken Ilayda
Student bediening Kim Bijnen

E-mail
Docent Horeca Wouter Kruizinga
Student bediening Kim Bijnen

Instagram
Student, DM naar Willem Phillipsen
Student keuken, DM naar @xmarastroop
Student keuken, DM naar @ilaydaa.ma

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Wat word je?

Als kok kun je aan de slag bij een eetcafé, cateringbedrijf, restaurant, hotel of bij instellingen zoals een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Met je diploma kun je ook doorstromen naar de opleiding Zelfstandig werkend kok, niveau 3 of Leidinggevende keuken, niveau 4.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Deze opleiding is het eerste leerjaar onderdeel van het Hospitality brede basisjaar. Naast een brede Hospitality basis focus je je op de keuken, bediening, recreatie en of facilitaire vaardigheden. Je geeft hierin je eerste voorkeursrichting(en) aan.  Mocht je gedurende het eerste leerjaar toch nog willen veranderen van richting is dit altijd mogelijk.

In het tweede leerjaar ga je je specialiseren en kies je voor je definitieve uitstroomrichting.

Op school is de praktijk en theorie voor een groot deel aan elkaar gekoppeld, je leert vooral vanuit de praktijksituatie. Daarnaast loop je stage bij een erkend leerbedrijf.

Onderwijs- en Examenregeling (OER)

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Wettelijke studiekosten

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2026-2027 bedraagt 1.511 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Overige kosten

Dit betaal je alléén als je bij de start van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende studiejaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Keuzedelen

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) moet je voldoen aan 1 van de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een diploma lbo, vbo, vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • Je hebt een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (niveau 2).
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Dit bewijs heeft de overheid erkend.

Kennismaken met de school en opleiding

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Kan ik contact opnemen met een docent of student?

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten of studenten:

WhatsApp
Docent Horeca Wouter Kruizinga
Student Willem Phillipsen
Student keuken Mara Stroop
Student keuken Ilayda
Student bediening Kim Bijnen

E-mail
Docent Horeca Wouter Kruizinga
Student bediening Kim Bijnen

Instagram
Student, DM naar Willem Phillipsen
Student keuken, DM naar @xmarastroop
Student keuken, DM naar @ilaydaa.ma

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Nieuws uit de branche

Studenten koken met veel plezier
Studenten koken met veel plezier
04 juli 2025
Studenten van Summa Horeca serveren elke veertien dagen – onder toeziend oog van docent Dirk Bongers – een oog- en tongstrelend gerecht.
horeca
Lees meer
Onder de pannen met een echte chef-kok
Onder de pannen met een echte chef-kok
04 juli 2025
Koken met een echte sterrenkok. Een kans om van te watertanden, voor studenten van Summa Horeca.
horeca
Lees meer
Oud-student nu chef-kok bij sterrenzaak
Oud-student nu chef-kok bij sterrenzaak
04 juli 2025
Oud-student Rob van der Veeken is chef-kok bij Michelin restaurant de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven.
horeca
Lees meer

Iets anders?

Bekijk ook eens deze opleidingen

vergelijken
Summa opleiding Zelfstandig werkend kok (bol)
Zelfstandig werkend kok (bol)
opleiding
BOL • 3 jaar
Bekijk deze opleiding
vergelijken
Summa opleiding Gastheer/-vrouw (bol)
Gastheer/-vrouw (bol)
horeca
opleiding
BOL • 2 jaar
Bekijk deze opleiding
Vergelijk 0 opleidingen

Hulp nodig met je studiekeuze?
Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

voorlichter summa