0

Leidinggevende bakkerij (bbl)

Verantwoordelijk voor de bakkerij, het personeel en het lekkerste brood en banket

Jij weet hoe het werkt in een ambachtelijke bakkerij. Als leidinggevende zorg je daarom dat alles op rolletjes loopt. Je zorgt dat iedereen goed en veilig zijn werk kan doen zodat het bedrijf succesvol is.

Je zorgt dat iedereen goed en veilig zijn werk kan doen zodat het bedrijf succesvol is. Een verantwoordelijke taak waarvoor je stevig in je schoenen moet staan.

Op school leer je alles over het bakkersbedrijf. Het bakken laat je straks vooral aan anderen over, maar je weet wel hoe zij dat het best kunnen doen. Je maakt de planning, motiveert jouw team en verdeelt de taken. Jij weet precies wie waar goed in is, want jij hebt het personeel aangenomen.

Veiligheid is belangrijk in een bakkerij. Gaat het mis, dan zit jij met de gebakken peren. Jij zorgt daarom ook voor een veilige werkomgeving. Je merkt het, de functie van leidinggevende heeft zoveel lagen als een bruidstaart. Met een goede opleiding als deze is het vak net zo mooi.

Interessegebieden

Meer informatie.

Wat word je?

Als gediplomeerd leidinggevende bakkerij kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een ambachtelijke bakkerij of een bedrijf in brood en banket. Je kunt ook doorstromen naar een opleiding op hbo-niveau, bijvoorbeeld de Lerarenopleiding of de HAS. Je kunt ook intern bij Summa doorstromen naar de opleiding Patissier of Boulanger, als je daar nog geen diploma van hebt behaald. 

Hoe ziet je opleiding eruit?

Je volgt 1 dag per week theorie-onderwijs op school. Daarnaast werk je maximaal 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. 

Onderwijs- en Examenregeling (OER)

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Wettelijke studiekosten

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2026-2027 bedraagt 762 euro.

Overige kosten

Dit betaal je alléén als je bij de start van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende studiejaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Keuzedelen

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Welke vooropleiding heb je nodig?

Om te worden toegelaten tot deze niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

Werk bij een erkend leerbedrijf

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Kan ik contact opnemen met een docent of student?

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

WhatsApp
Docent Joost van Werde

E-mail
Docent Joost van Werde

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Wat word je?

Als gediplomeerd leidinggevende bakkerij kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een ambachtelijke bakkerij of een bedrijf in brood en banket. Je kunt ook doorstromen naar een opleiding op hbo-niveau, bijvoorbeeld de Lerarenopleiding of de HAS. Je kunt ook intern bij Summa doorstromen naar de opleiding Patissier of Boulanger, als je daar nog geen diploma van hebt behaald. 

Hoe ziet je opleiding eruit?

Je volgt 1 dag per week theorie-onderwijs op school. Daarnaast werk je maximaal 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. 

Onderwijs- en Examenregeling (OER)

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Wettelijke studiekosten

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2026-2027 bedraagt 762 euro.

Overige kosten

Dit betaal je alléén als je bij de start van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende studiejaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Overige onderwijsbenodigdheden

Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.

Keuzedelen

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Welke vooropleiding heb je nodig?

Om te worden toegelaten tot deze niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

Werk bij een erkend leerbedrijf

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Kan ik contact opnemen met een docent of student?

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:

WhatsApp
Docent Joost van Werde

E-mail
Docent Joost van Werde

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Nieuws uit de branche

Elk stagebedrijf is anders
Elk stagebedrijf is anders
19 augustus 2025
“Patisserie vind ik echt superleuk! Je kunt er je creativiteit in kwijt en bent lekker met je handen bezig. Ik heb een tijdje getwijfeld, maar na mijn laatste stage weet ik dat ik op mijn plek zit."
brood & banket
Lees meer
Bakker: leuke weetjes
Bakker: leuke weetjes
04 juli 2025
Leuke weetjes over onze bakkersopleidingen en het bakkersvak.
brood & banket
Lees meer
Meesterbakkers openen meest duurzame bakkerijschool in Eindhoven
Meesterbakkers openen meest duurzame bakkerijschool in Eindhoven
04 juli 2025
Meester Boulangers Reindert Hameeteman en Mark Plaating hebben vandaag de meest duurzame bakkerijschool van Nederland feestelijk geopend. De gloednieuwe bakkerij, onderdeel van Summa Brood & Banket in Eindhoven, is een toonbeeld van duurzaamheid en innovatie.
brood & banket
Lees meer
Summa testimonial Leidinggevende bakkerij bbl

Elk stagebedrijf is anders

Anne-Claire van de Kamp

Student Leidinggevende bakkerij

Iets anders?

Bekijk ook eens deze opleidingen

vergelijken
Summa opleiding Zelfstandig werkend bakker (bbl)
Zelfstandig werkend bakker (bbl)
brood & banket
opleiding
BBL • 3 jaar
Bekijk deze opleiding
vergelijken
Summa opleiding Uitvoerend bakker (bbl)
Uitvoerend bakker (bbl)
brood & banket
opleiding
BBL • 2 jaar
Bekijk deze opleiding
vergelijken
Summa opleiding Zelfstandig werkend kok (bbl)
Zelfstandig werkend kok (bbl)
opleiding
BBL • 3 jaar
Bekijk deze opleiding
Vergelijk 0 opleidingen

Hulp nodig met je studiekeuze?
Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.

voorlichter summa