Patissier (bbl)
Meer informatie.
Wat word je?
Als patissier kun je werken in een banketbakkerij of patisserie, maar ook in een ambitieus hotel of restaurant. In deze opleiding richten we ons niet alleen op de bakkerij, ook de horecabranche speelt een belangrijke rol. Denk aan het dessert, de bonbon bij de koffie of een amuse of speciaal voorgerecht. Met je diploma kun je bovendien doorstromen naar het hbo of de mbo-opleiding Boulanger (bbl of bol).
Hoe ziet je opleiding eruit?
Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast volg je 1 dag per week lessen op school.
Onderwijs- en Examenregeling (OER)
In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.
Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.
Wettelijke studiekosten
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2026-2027 bedraagt 762 euro.
Overige kosten
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende studiejaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Keuzedelen
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.
Studie in cijfers
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.
Welke vooropleiding heb je nodig?
Je wordt opgeleid tot specialist in je eigen vakgebied. Daarom duurt deze opleiding slechts 1 jaar. Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig:
- diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3 met uitstroomrichting Banket of;
- diploma mbo Allround banketbakker, niveau 3 (wordt niet aangeboden door Summa) of;
- diploma mbo Boulanger, niveau 4 of;
- diploma Leidinggevende bakkerij, niveau 4.
Ook als kok kun je deze opleiding volgen. Het traject duurt 1 jaar. De toelatingseisen zijn:
- diploma mbo Zelfstandig werkend kok, niveau 3
- diploma mbo Gespecialiseerd kok, niveau 4
Het kan voorkomen dat deze specialistische vaardigheden net nog iets langer de tijd van je vragen om ze voldoende eigen te maken. Het is mogelijk het opleidingstraject dan te verlengen.
Werk bij een erkend leerbedrijf
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.
Vakken
Tijdens de opleiding krijg je de vakken:
- Leren loopbaan en burgerschap
- Nederlands (niveau 3F)
- Engels
- Rekenen (niveau 3F)
- Vakleer en grondstoffenkennis
- Keuzendelen
- Digitaal portfolio
- Praktijkvoorbereiding
- Praktijklessen
Kan ik contact opnemen met een docent of student?
Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:
WhatsApp
Docent Martien Verheijen
E-mail
Docent Martien Verheijen
Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.
Wat word je?
Als patissier kun je werken in een banketbakkerij of patisserie, maar ook in een ambitieus hotel of restaurant. In deze opleiding richten we ons niet alleen op de bakkerij, ook de horecabranche speelt een belangrijke rol. Denk aan het dessert, de bonbon bij de koffie of een amuse of speciaal voorgerecht. Met je diploma kun je bovendien doorstromen naar het hbo of de mbo-opleiding Boulanger (bbl of bol).
Hoe ziet je opleiding eruit?
Je werkt 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast volg je 1 dag per week lessen op school.
Onderwijs- en Examenregeling (OER)
In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding.
Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.
Wettelijke studiekosten
Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2026-2027 bedraagt 762 euro.
Overige kosten
Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende studiejaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.
Laptop
Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.
Overige onderwijsbenodigdheden
Naast boeken en digitaal lesmateriaal zijn er overige onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik nodig/gewenst voor het volgen van deze opleiding. Lees er hier meer over.
Keuzedelen
Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld over voedingsleer, streekproducten of gerechten bereiden. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.
Studie in cijfers
Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg.
Welke vooropleiding heb je nodig?
Je wordt opgeleid tot specialist in je eigen vakgebied. Daarom duurt deze opleiding slechts 1 jaar. Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig:
- diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3 met uitstroomrichting Banket of;
- diploma mbo Allround banketbakker, niveau 3 (wordt niet aangeboden door Summa) of;
- diploma mbo Boulanger, niveau 4 of;
- diploma Leidinggevende bakkerij, niveau 4.
Ook als kok kun je deze opleiding volgen. Het traject duurt 1 jaar. De toelatingseisen zijn:
- diploma mbo Zelfstandig werkend kok, niveau 3
- diploma mbo Gespecialiseerd kok, niveau 4
Het kan voorkomen dat deze specialistische vaardigheden net nog iets langer de tijd van je vragen om ze voldoende eigen te maken. Het is mogelijk het opleidingstraject dan te verlengen.
Werk bij een erkend leerbedrijf
Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.
Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.
Vakken
Tijdens de opleiding krijg je de vakken:
- Leren loopbaan en burgerschap
- Nederlands (niveau 3F)
- Engels
- Rekenen (niveau 3F)
- Vakleer en grondstoffenkennis
- Keuzendelen
- Digitaal portfolio
- Praktijkvoorbereiding
- Praktijklessen
Kan ik contact opnemen met een docent of student?
Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docent:
WhatsApp
Docent Martien Verheijen
E-mail
Docent Martien Verheijen
Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.
Nieuws uit de branche
Hulp nodig met je studiekeuze?
Wij staan voor je klaar!
Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzetest en ga in gesprek met onze studiekeuzecoaches. We helpen je graag op weg.
